Tervetuloa Maarit Auran hengityskurssille.
Verkkokurssi sopii sekä puhujille että laulajille. Lunasta hengityskurssi verkkokaupan kauppa-välilehdellä. Saatavana on myös yhdistetty hengitysverkkokurssi ja henkilökohtainen valmennus (laulutunti, äänivalmennus tai verkkotunti).
Kurssin sisältö
Kurssi koostuu 17 videosta. Videot sisältävät tietoa hengityksestä ja äänestä, sekä hengitys- ja ääniharjoituksia.
Materiaalien aukeaminen:
Kun olet maksanut verkkokurssin, saat sähköpostin, jossa on linkki ja salasana kurssille. Materiaalit aukeavat kaikki heti, joten voit käydä niitä läpi täysin omassa tahdissasi. Kurssimateriaali on auki kuuden kuukauden ajan. Pääset aina takaisin aiempiin sivuihin ja videoihin.
Kurssin sijainti:
Alustana videoille toimii tämä verkkosivu, joten tallenna se itsellesi. Materiaali löytyvät yläpalkista! Eli aseta hiiri ylävalikon hengityskurssi-otsikon päälle. Sisäänkirjautumiskohta löytyy oma tili-välilehdeltä, joka löytyy kauppa-otsikon alavalikosta.
Suosittelen säilyttämään ensimmäisen sähköpostin, jossa on linkki verkkokurssiin. Mikäli kadotat verkkokurssin, pääset kirjautumaan verkkosivulle Oma tili-otsakkeesta. Mikäli olet aiemmin lunastanut verkkokurssin verkkokaupastani, sinulla on jo olemassa oleva käyttäjätili salasanoineen. Jos et pääse kirjautumaan, mene sivulle https://maaritaura.lilith.fi/oma-tili/lost-password/ ja kirjoita sähköpostiosoitteesi, niin saat kirjautumisohjeet sähköpostilla.
! Sääntö: Kurssin sisältöä ei saa linkittää eteenpäin eikä upottaa muille sivustoille!
Jännitykset syvähengityksen tukkona
Loppuuko ilma kesken fraasin? Tuntuuko hengittäminen vaivalliselta ja raskaalta? Monet meistä hengittävät tavalla, joka ei tue äänenkäyttöä. Jännitykset ja virheasennot voivat estää syvähengityksen toteutumista. Jännitykset esimerkiksi hartioissa, leuassa tai vatsalihaksissa ovat yleisiä. Kun keho on jännittynyt, syvähengitys ei toteutu. Pallea ei pääse laskeutumaan ja keuhkot ei täyty pohjasta saakka. Kun hengitys on puutteellista, saatamme rekrytoida hommaan turhan paljon apuhengityslihaksia. Äänentuotto muuttuu kireäksi ja vaivalloiseksi.
Hyvä hengitystapa on vaivaton, miellyttävä ja äänetön
On mahdollista oppia parempi hengitystapa. Tavoitteena on äänetön, vaivaton, mukavan tuntuinen hengitys. Ilmaa ei tarvitse imeä tai haukkoa sisään. Syvähengityksessä pallea laskeutuu, kyljet, selkä ja vatsa laajenevat.
Mikä on hengitystuki?
Syvähengitys on myös ääntöhengityksen perusta. Varsinkin laulajat, mutta myös puhujat tarvitsevat kykyä hallita ilmanpainetta. Kun ilmanpaine on tasainen, myös fraasit ovat tasaisia. Ilmanpaineen kontrollointia sisäänhengityslihaksia aktivoimalla sanotaan hengitystueksi.
Tein osana väitöskirjaa laulupedagogeille suunnatun kyselytutkimuksen. Kysyin heiltä kolmea heidän mielestään tärkeintä laulupedagogista käsitettä. Hengitystuki nousi selkeästi esiin tärkeimpänä laulupedagogisena. Vastaajista 54% valitsi sen tärkeimmäksi, ja yhteensä 70% valitsi sen kolmen tärkeimmän käsitteen joukkoon. Hengitystuki oli ylimoimainen! Lue lisää!
Äänielimistön osat toimivat yhteydessä
Äänielimistössä ajatellaan olevan kolme osaa: ääni saa energian keuhkoista tulevasta ilmavirrasta, ääni syntyy äänihuulissa, ja sointi ja artikulaatio muodostuvat ääntöväylässä. Ilmanpaineen ja äänihuulisulun vuorovaikutusta sanotaan ääntöbalanssiksi. Kun tämä vuorovaikutus on kunnossa, äänemme on tiivis, soiva, kantava.
Turvallista oppimista ammattilaisen kanssa
Hengityksen opiskeluun liittyy myös ”vaaroja”. Kun ihminen keskittyy hengittämiseen, hän saattaa alkaa suorittaa sitä. Laulaja tai puhuja pyrkii imemään ilmaa sisään mahdollisimman paljon. Hän kuvittelee, että mahdollisimman suuren ilmamäärän käyttäminen on yhtä kuin hengitystuki. ”Ihmisääni ei ole puhallinsoitin” heitän usein leikillisesti. Em. syystä johtuen jotkut laulunopettajat välttelevät kokonaan hengityksestä puhumista.